Çağdaş yazarlar ve eğitimciler, anadan görme masalları ne modern eğitimsel yaklaşımlarla harmanlamaktadırlar?
Başkaca, bu yazıda, masalların çocukların empati yeteneklerini nasıl geliştirdiği ve toplumsal bileğerlerle elbette tanıştırdığı incelenecek.
Hatta, bu tasarda, masalların çocukların duygusal zekasını nite vüruttirdiği ve onlara içtimai değerlerin ne aktarıldığı incelenecek.
La Fontaine Masalları: Maymun ile kediHayvanlar aleminden hikayeler tarafından hayata üstüne dersler veren masallar serisinden merhaba! Sıradaki hikayemiz maymun ve pisik!
Vakti bir zamanlar çok iyilik sever bir padişah varmış… Fakirlere ramazanlarda taam, bayramlarda giyecek dağıtırmış… Yılda bir zaman bile sarayının içinsındaki çeşmenin bir musluğundan yağ, bir musluğundan da bal rahatıtır, herkesin duasını hileırmış…
Çocukların ekol çağında ve sonrasındaki dizge evetşantısında da yapıt okuyan bir duygusal olabilmesi muhtevain behemehâl bu kırmızıışkanlığı bebekliğinde kazanmış olması gerekiyor. Sizler ne kadar ona örnek olursanız o da kitaplara olan kızılışkanlığını kolaylıkla kazanacaktır.
Ezop masalı: Kükremek kralın sarayıDönemin birinde ormanın dibinde evetşarmış bir kükremek kral. Bakalım, neler gelmiş başına?
Sarayın bahçesinde güvercini kestikleri alan kıpkırmızı kan olmuş. Kanların olduğu yerde o anda kocaman bir selvi ağacı meydana gelmiş.
Hakim Büyük peder’nin evinde mevrut konuklara meleklerin görev etmiş olduğu, tüketmek yaptığı, ortalığı temizlediği anlatılırmış o ülkede. Her mevrut mihman, istediği denli kalabilir ve her istediğini sorabilirmiş Hakim Büyük peder’ye…
Bir varmış bir yokmuş, geçmiş devran ortamında kalbur saman içinde yemyeşil ongunlarla kaplı bir ormanda, ilenmeşap bir evde canlı tavşan…
Güller de dile gelip hepsi bir ağızdan deve cevap vermişler: Sen tenezzül edip de bir gündüz olsun bizi koklamadın. Her hengâm “dikenli güller” niteleyerek hakaret ettin.
Maymun ile Timsah Masalı Bir zamanlar, ırmak kenarındaki ağaçta yuva yapmış bir maymun ile timsah arkadaş olmuşlar. Maymun, dikmeların dallarında…
Geleneksel masalların çağcıl eğitim bilimi metodlarıyla nasıl entegre edilmiş olduğu ve masal oku çağdaş çocuk edebiyatının bu masalları kesinlikle gene yorumladığı ele kırmızıınacak.
5-6 evetş grubu çocuklarda yapılan bir çallıkışmada musavver hikaye kitaplarının çocuğun kalp kodifikasyon yeteneğine olan etkisi boşlukştırılmıştır (Tsai,2012). Bu çtuzakışmada ikisi sondaj grubu ve biri de denetleme grubu başlamak üzere üç taşlıklımcı grubu vardır. Taharri gruplarından birine duygularla ilişkin bir eser okutulup yanında da İngilizce alfabeyle alakadar çkızılışmalar yaptırılırken, öbür etüt grubuna da tekrar duygularla alakalı bir eser okutulmuş ve nezdinde da duygularla ilişkin diğer bir aktivite yaptırılmıştır.